пласт

Пласт Торонто провів Свічечку 2022

Reading Time: 2 minutes

Пласт Торонто 5 січня провів щорічну церемонію запалювання свічок, яка символічно об’єднує діаспору з Україною.

“Свічечка є початок свят для пластунів в цілому світі,” сказала Мотря Джулинська під час церемонії. “Ми надіялися, що цього року ми зможемо всі разом наочно святкувати. Знова ми мусим бути гнучкими.”

Через пандемію пластуни станиці Пласт Торонто зібралися віртуально, щоб заспівати українські різдвяні пісні та запалити свічки. Як розповіла Дарія Ковалик під час церемонії, традиція запалювати свічку походить з Австрії.

“В Україні вже довгі роки пластуни переводять вогонь в кожну українську область, де є Пластова станиця,” сказала вона. “Вони розповсюджують його в церкви, школи, лікарні, сиротинці і державні установи, щоб кожна людина, а особливо ті, котрі перебувають далеко від своїх домів в часі Різдва, відчули тепло Вифлеємської зірки”.

“В Канаді цю традицію продовжують членки куреня ‘Ті, що греблі рвуть’,” сказала Ковалик.

Дарія Даревич пояснила для пластунів походження та значення запалювання свічки.

“Пластова традиція святвечірньої зустрічі запалення свічок зродилася майже 70 років тому”, сказала вона.

“В той час Україна була частиною Радянського Союзу і комуністичний режим забороняв святкування Різдва. Пластуни у вільному світі були розкинуті по всіх континентах. Щоб символічно об’єднати всю пластову родину і мати духовний зв’язок з Україною, пластуни в Канаді і Америці сходилися в день святвечора у тій годині, коли в Україні сходила перша зірка – а тут було між 12 і 1 год в полудні – щоб запаленням свічок з’єднатися зі всіма пластунами в світі і з українським народом”.

“Я тоді була тоді юначкою у Вінніпеґу”, сказала вона, “і пригадую, як ми в обід поїхали зі школи до Пластової Домівки, де запалювали три свічки. Першу – за всіх пластунів. Другу – за всіх українців, розкинутих по світі. Третю – за український нарід в Україні”.

Пластуни в Канаді та Америці продовжують цю традицію, збираючись напередодні Різдва, щоб символічно об’єднатися, запаливши свічки, та привітати всіх з Різдвом Христовим.

Після молитви та гімнів у виконанні Міли Пастушак Меланія Мельник відзначила наступних членів Пласту Торонто за їхні досягнення протягом 2019-2021 років:

  • Юля Метелиця (Курінь Рутенія): друге старшопластунське відзначення – грамота заслуги за невтомну і жертовну працю з 2019 для добра станиці як юнацька виховниця і як організатор віртуальних станичних збірок під час пандемії та для Пласт Канада як заступниця булавного УСП, і за працю в соцмережах;
  • Юлія Заячівська (4-й Курінь ім. Лесі Українки): ступень пластунки-учасниці за успішне виконання всіх вимог першої пластової проби;

Ступень пластунки-розвідниці за успішне виконання всіх вимог другої пластової проби:

  • Кіра Ван Вліт (4-й Курінь ім. Лесі Українки);
  • Дарія Клюфас (4-й Курінь ім. Лесі Українки);
  • Юлія Мартин (4-й Курінь ім. Лесі Українки);
  • Кляра Дольницька (4-й Курінь ім. Лесі Українки);
  • Міля Пастушак (4-й Курінь ім. Лесі Українки);

Ступень пластунки-розвідувачки за успішне виконання всіх вимог другої пластової проби:

  • Таїса Вертелецька (10-й Курінь ім. Ольги Косач);
  • Марта Ґула (10-й Курінь ім. Ольги Косач);
  • Мія Коротка (10-й Курінь ім. Ольги Косач);
  • Мар’яна Максимець (10-й Курінь ім. Ольги Косач);
  • Софія Маслей (10-й Курінь ім. Ольги Косач);
  • Мая Матла (10-й Курінь ім. Ольги Косач);
  • Марійка Полянська (10-й Курінь ім. Ольги Косач);

“Бажаю вам і вашим родинам здоровля, веселих свят і щастя в Новім Році”, сказала Мотря Джулинська. “Хай цей Вифлеємський вогонь миру завітає і принесе вам всім сили і одности у цей складний час”.

This article is written under the Local Journalism Initiative agreement


Катерина Бандура для Нового Шляху – Українських Вістей

Follow me on social media!

Leave a Reply

Your email address will not be published.